El Punt: Entrevista a Ximo Puig
Publicado el jueves, 20 de septiembre de 2007 por Ximo Puig Ferrer
Ximo Puig
Candidat in pectore a la secretaria general del PSPV-PSOE i amb el pes feixuc del «lermisme», l’alcalde de Morella vol convertir-se en el líder d’un partit amb un perfil més valencianista
TERE RODRÍGUEZ • Des de la privilegiada talaia de Morella, municipi de què és alcalde des de 1995, Puig ha observat el declivi del seu partit, el socialista, en els últims anys. Disposat a optar a la secretaria general de la formació per construir el nou socialisme valencià, sap que l’etiqueta de «lermista» —va ser cap del gabinet de l’expresident— pesarà en la seua candidatura, però ho considera més prompte un avantatge que no un inconvenient.
— Per què aspira a convertir-se en líder dels socialistes valencians?
— «No es tracta de cap projecte personal. Simplement estic al capdavant d’un grup de persones que vol posar en marxa un projecte de modernització del partit per convertir-lo en una opció de progrés necessària per al País insistic: no és un projecte personal, ja que el nou socialisme valencià ha de desenvolupar-se més en primera persona del plural que en primera persona del singular.»
— Finalment, no hi haurà congrés extraordinari, una possibilitat que vosté rebutjava. Per què?
— «Perquè no era el moment adequat. Les prioritats de l’agenda del PSPV-PSOE són acabar de governar adequadament les polítiques de Rodríguez Zapatero al País Valencià; després hem de preparar propostes electorals per al País Valencià i incorporar-les al programa electoral i, finalment, fer una campanya electoral suficientment rigorosa, forta i en convicció per convéncer la societat valenciana que el govern de Rodríguez Zapatero ha sigut positiu per a aquesta comunitat i que no es deixe véncer per la propaganda de C9.»
— Afirma que un canvi de cartell no assegura res. Quines són les transformacions immediates que necessita el partit per convéncer majoritàriament el nou l’electorat?
«Efectivament, el canvi de cartell no resol el nostre problema, que és de difícil solució, però jo veig molt clar que hi ha possibilitats de canvi en 2011 i ho crec perquè nosaltres vam passar de la majoria absoluta a perdre les eleccions. Ara bé, hem d’abandonar el discurs del catastrofisme i de la resignació. El País Valencià té unes condicions clares per a ser governat des del centreesquerra i hem de saber què estem fent malament i què ha passat en la societat valenciana, perquè és clar que hi hagut un distanciament entre allò que nosaltres prioritzem com a carta política i el que volen els valencians. I no ha de ser només fer una anàlisi dels resultats electorals, no hem de deixar-nos portar per les situacions conjunturals, hem de donar solidesa a les nostres propostes i mai fugir dels nostres valors.»
— I s’han perdut aquests valors?
— «Jo crec que en molts casos no hem sigut capaços de transmetre adequadament el que són els valors tradicionals progressistes. La justícia, la igualtat, la solidaritat, la cooperació, la llibertat, la pròpia estima al País... són valors que comparteixen tots els valencians i són el que els socialistes hem de representar per a tots els ciutadans, i ara no ho fem.»
— El seu perfil polític, més valencianista que els dels altres candidats, és un avantatge en aquesta carrera?
— «Jo no parlaria de candidats encara, ja que no hi ha formulat cap procés obert i, per tant, parlar de candidats formals no seria raonable fins que no passen les eleccions generals. Al marge d’aquestes consideracions, és evident per a mi que el socialisme valencià no pot estar allunyat del que és el propi territori, del que és el propi sentiment de poble i el que és la pròpia cultura, i ha de ser valencià des d’una perspectiva identitària incloent, no excloent. Els socialistes valencians hem d’intensificar més el nostre perfil valencianista.»
«EL SOCIALISME VALENCIÀ NO POT ESTAR ALLUNYAT DEL QUE ÉS EL PROPI TERRITORI, DEL QUE ÉS EL PROPI SENTIMENT DE POBLE I EL QUE ÉS
— És que fa la sensació que
«És veritat que els sentiments dels valencians quan els pregunten sobre la seua identitat es vinculen clarament amb Espanya. Això és així, però no vol dir que els socialistes cada vegada puguem tindre un perfil més valencianista per fer saber als ciutadans que estem ací per defendre els interessos d’aquesta terra. Però en el nostre cas sí que és evident que en alguns moments hem fet la impressió que estem sucursalitzats.»
— La tutela de Madrid els dóna més confiança?
— «Ací el PSPV, històricament, ha tingut una capacitat d’autonomia molt alta, però passa que potser no hem sigut capaços de demostrar-ho com sí que han fet altres federacions. Sempre hem sigut un partit molt responsable i això crec que electoralment ens ha beneficiat. Ara bé, és palés que hi ha qüestions en les quals hem de tindre la suficient força per a imposar posicions que vénen de lluny i que afecten altres autonomies com la nostra, que ha tingut una força econòmica pròpia.»
— El fet de pertànyer a la família «lermista» li farà tindre més suport que altres precandidats no adscrits a cap família?
«Jo crec que les famílies han desaparegut i això ha sigut un èxit d’Ignasi (Pla) que ha aconseguit fer causa comuna. I necessitem seguir en aquest camí i oblidar-nos dels processos traumàtics de democràcia interna de fa huit anys. En aquest sentit, crec que hi ha una major serenitat al si de partit. Jo crec en el mestissatge absolut, crec que s’ha d’aprofundir més encara en la desaparició total de les famílies. I el fet que em relacionen amb Joan Lerma —m’enorgulleix haver sigut cap del seu gabinet— és afegir un valor a la meua candidatura, perquè ha estat en llocs de molta responsabilitat i he aprés molt al seu costat. Ara bé, Joan Lerma és patrimoni dels socialistes i dels valencians i això no ho pot patrimonialitzar ningú que opte ser candidat a secretari del partit, ell està per damunt d’aquesta qüestió.»
— Per tant, podem aventurar un congrés tranquil?
«El nivell de maduresa d’aquesta organització farà impossible que es repetisquen els episodis que es van viure en els anteriors congressos. S’abordarà amb total naturalitat i cadascú aportarà al procés allò que pense que és millor per al conjunt de l’organització i la societat valenciana. Hem de treballar amb molt de seny i de trellat, i amb capacitat de saber que el més important no és el partit socialista, sinó que hi haja un projecte sòlid i progressista per al País Valencià perquè en 2011 siga possible el canvi, ja que això significarà més justícia social i més valencianisme.»
— Podria donar-se la situació de tindre un candidat de consens abans del congrés?
«Qualsevol situació futurible és possible, ja que falta un any per a culminar un procés que s’ha avançat per raons electorals. El partit el que ha de fer és buscar una bona direcció, recuperar més força a la direcció col·legiada, re-formular el projecte i fer una profunda reactualització tant de les formes organitzatives com dels projectes.»
«EL NIVELL DE MADURESA D’AQUESTA ORGANITZACIÓ FARÀ IMPOSSIBLE QUE ES REPETISQUEN ELS EPISODIS TRAUMÀTICS QUE ES VAN VIURE EN ELS ANTERIORS CONGRESSOS»
— Alguns analistes asseguren que finalment abandonarà la carrera cap a la secretaria general per un càrrec en la futura direcció. S’equivoquen?
«L’únic que puc dir és que a hores d’ara el que tenim són pre-candidats, gent que ha demostrat, com el meu cas, la seua disposició, voluntat i convicció per a liderar un nou projecte. Considere que puc ser un bon secretari general per a aquest moment per enfortir una direcció col·legiada potent i per rellançar el projecte socialista al País Valencià. I en principi la meua disponibilitat és total. La gent que pensa que em retiraré s’equivoca, perquè aquesta no és una candidatura ni conjuntural, ni personalista, ni de presa de posició. És una candidatura, per la gent que li fa costat i per la gent que pot donar-li suport, molt sòlida.»
— Si el «full de ruta» estableix màxima prioritat a la preparació de les generals i després al congrés, quan faran els socialistes un debat en profunditat sobre els resultats electorals autonòmics?
— «Jo crec que el debat en profunditat és millor fer-lo fora dels contextos electorals. I efectivament, ara toca seguir el full de ruta i treballar seriosament els temes que volem que el PSOE porte i defenga en el programa electoral. I després trobe que el congrés serà el marc més oportú per a debatre amb profunditat la reforma del socialisme valencià, veure quins han sigut els nostres punts febles, i després, mes enllà de la casuística d’unes eleccions determinades, fer una revisió del que passa en general. I finalment tenim la qüestió fonamental.»
— Quina?
«La modernització del nou socialisme valencià i que, al meu parer, ha de fer-se en dos aspectes: de primer, en tot allò que té a veure amb la societat valenciana i procurar la segona modernització del País per a buscar, en segon lloc, la modernització de la pròpia oferta política en termes d’instruments de treball. En aquest sentit, cal defendre la política i buscar noves formes d’adhesió, perquè la gent està molt decebuda amb el nostre treball i això perjudica d’una manera clara les societats progressistes i crea una espècie de burocràcia que contribueix a l’afebliment de la democràcia.»
— Vicepresident de les Corts en la passada legislatura i actual portaveu adjunt segon del Grup Socialista, com pensa que serà aquest exercici parlamentari amb un president Camps crescut i un grup sòlid com a suport?
— «Camps està desaparegut i està vivint de les rendes passades. El seu objectiu és clar i palés: posar a la disposició de Rajoy el partit,
«
— Amb el grup de Compromís trencat, semblen l’única oposició sòlida a Camps. Va l’esquerra a la deriva?
— «El procés de Compromís va començar malament des del principi i, malauradament, no va donar els resultats que es pretenia. Nosaltres hem de tindre un projecte absolutament autònom i això no vol menysprear res, però no el podem compartir més que amb els ciutadans.»
— Durant molts anys ha sigut l’assot de Carlos Fabra, però ell continua en el càrrec.
— «Crec que políticament ja ha començat a decaure. I, per descomptat, hem de tindre confiança en la justícia, però més enllà del que diga la justícia hi ha unes responsabilitats polítiques que l’afecten i que també afecten Camps, que és incapaç, per les seues hipoteques internes, de desfer-se’n, cosa que ja s’hauria produït en qualsevol democràcia.»